• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
 • Ervaren verkopers en klantenservice
 • Specialist sinds 2007

Spy camera kopen in 2021? Dit is belangrijk!

Wil je iets of iemand in de gaten houden? Wij begrijpen dat. Daarmee zijn de vermoedens die je hebt vast te leggen op een verborgen camera. De visuele bevestiging die je nodig hebt als het om criminaliteit gaat. Met een spy camera is dit op een uitstekende manier mogelijk. Zonder dat iemand dit in de gaten heeft. Door een camera die verborgen is of volledig onzichtbaar.

Wanneer is het gebruik van een spy camera legaal? Op welke producteigenschappen let je bij het kopen van een spy camera? En hoe installeer je een spy camera? We maken je graag wegwijs. Zo is het gemakkelijker om een aankoopbeslissing te maken.

Wil je profiteren van de afschrikwekkende werking van zichtbare beveiligingscamera's. Ga dan naar deze pagina over bewakingscamera’s.

Welke soorten spy camera’s zijn er?

Spy camera’s zijn er in allerlei varianten. Door over de toepassing na te denken is het mogelijk om tot de juiste variant te komen. De meeste voorkomende modellen:

Er zijn ook een aantal spy camera’s die algemener qua functionaliteit zijn:

Wil je alle varianten bekijken?

Ga dan naar ons volledige assortiment met verborgen camera’s.

Spy camera voor privédoeleinden gebruiken

Wil je thuis een camera ophangen? Je vraagt je misschien af of hier sprake is van privacywetgeving. Voor bezoekers die zich legaal in een woning bevinden, moet je de privacy respecteren. Een inbreker heeft minder privacy.

Hoe zit dit precies?

Privacywetgeving is op een vrij algemene manier omschreven. Waardoor het niet altijd eenvoudig is om te zeggen wat er wel niet mag. Bij camera’s in huis verstoppen is dat wel het geval.

Het is in principe niet toegestaan om een verborgen camera in huis te verstoppen. In Artikel 139f is te lezen:

Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft degene die, gebruik makende van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, opzettelijk en wederrechtelijk van een persoon, aanwezig in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats, een afbeelding vervaardigt.

Toch kan het zo zijn dat jouw belang zwaarder is dan dat van iemand anders. Waardoor het wel is toegestaan om een verborgen camera te gebruiken. Denk aan vermoedens van mishandeling of diefstal van iemand die in de woning werk verricht. Dit kan een schoonmaker, oppas of huiswerkbegeleider zijn. In sommige gevallen is uitsluitend met spy camera’s te bewijzen dat er strafbare feiten gepleegd zijn. Juist omdat het gebeurt op de momenten dat je er niet bent.

Spy camera voor bedrijf gebruiken

Als leidinggevende in een organisatie voelt het verschrikkelijk om bedrogen te zijn. Tegelijkertijd weet je dat er iets aan te doen is en je bewijsmateriaal nodig hebt. Je wilt een vertrouwensband met medewerkers namelijk niet te grabbel gooien door een verdenking. Daarnaast overweeg je mogelijk om een rechtszaak te starten. Om dit op een juridisch professionele manier te doen is er bewijsmateriaal noodzakelijk. Met een spy camera is het mogelijk om dit bewijsmateriaal te verzamelen. Hiermee toon je diefstal, verduistering of andere criminele activiteiten aan.


Wet- en regelgeving rondom verborgen camera’s bij bedrijven is behoorlijk streng. En verschilt van een zichtbare camera. Dit zit hem met name in het voorproces. De voorwaarden die de Autoriteit Persoonsgegevens stelt:

 • Andere inspanningen doen tot je voor een verborgen camera kiest

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet een verborgen camera als uiterst middel. Dit mag dan ook niet op zichzelf staan. Pas wanneer je alle andere mogelijke middelen hebt ingezet mag je overstappen op een verborgen camera.

 • Tijdelijk een verborgen camera gebruiken

Het is niet de bedoeling dat een verborgen camera blijft. Als een calamiteit is opgelost, verwijder je de verborgen camera weer.

 • Beelden tijdelijk opslaan

Bewaar beelden nooit langer dan noodzakelijk. 4 weken is het maximum. Wanneer een incident is vastgelegd, mag een werkgever de beelden bewaren tot een incident is afgehandeld.

 • Inbreuk privacy zo klein mogelijk

Bij het plaatsen van een verborgen camera maak je inbreuk op iemands privacy. Hier is helaas niets aan te veranderen. Om deze schade te verkleinen, is het noodzakelijk om de camera alleen te gebruiken waarvoor je hem nodig hebt. Dus uitsluitend gericht op een bepaalde locatie of een specifiek object. Dit breng je in kaart met een data protection impact assessment (DPIA). Blijkt uit de DPIA dat een verborgen camera veel inbreuk oplevert? Dan is er een voorafgaande raadpleging bij de Autoriteit Persoonsgegevens noodzakelijk.

 • Gebruik van spy camera vastleggen in regelement

Met een reglement leg je de regels van cameratoezicht vast. Dit zet je in een bedrijfsdocument en sla je op, zodat deze regelgeving beschreven is en later in te zien.

 • Betrokkenen achteraf informeren

Cameratoezicht is een inbreuk op de privacy van betrokkenen. Een tijdelijk middel om een probleem op te lossen. Zijn de onderliggende problemen opgelost? Dan is het noodzakelijk om betrokkenen te informeren. Communiceer op welke momenten er beelden zijn opgenomen en wat er met deze beelden gedaan is.

 • Overleg met de Ondernemingsraad (OR) voeren over gebruik verborgen camera’s

De OR: een inspraak- en medezeggenschapsorgaan binnen het bedrijf. Een OR bestaat uit werknemers die namens het personeel overleg voeren met de werkgever over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. Ook over het gebruik van verborgen camera’s voert het OR overleg. Neem het in de agenda en notulen op als latere bewijslast.

 • Melding maken bij Autoriteit Persoonsgegevens

Meld een verborgen camera aan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegeven beoordeelt of er voldoende rekening is gehouden met de bovenstaande punten.

Alles weten over cameratoezicht op de werkplek? Ga naar Autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Specificaties van een verborgen camera

Spy camera’s hebben allerlei verschillende specificaties. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wat je exact nodig hebt. Daarom bespreken we de belangrijkste eigenschappen, waardoor je direct begrijpt wat je nodig hebt.

Batterijduur spy camera

De batterijduur van verborgen camera’s loopt van één uur tot enkele maanden. Waarbij het daadwerkelijke verbruik afhankelijk is van de hoeveelheid opnames die gemaakt worden. Wanneer het systeem veel filmt, loopt de batterij of accu sneller leeg.

Is een camera verkeerd geplaatst? Dan neem je beelden op die je eigenlijk niet nodig hebt. Denk aan de openbare weg of een buurman die langsloopt om de hond uit te laten.

Door een verborgen camera op de juiste plek te plaatsen, focus je op hetgeen dat belangrijk is om op te nemen. Vaak resulteert dit in een serie opnames van enkele seconden. Waardoor een batterij of accu daardoor langer meegaat dan men verwacht had. Voor de rest staat het systeem immers standby.

Beeldkwaliteit van verborgen camera

Spy camera’s beschikken over een uitstekende beeldkwaliteit. Omdat zelfs de meest geavanceerde technieken tegenwoordig op een kleinere schaal te produceren zijn. Het minimum is 720p en er zijn zelfs verborgen camera’s met 4K-beeldkwaliteit. Ondanks de extra opslagruimte die nodig is voor scherpere beelden, zijn zelfs de systemen met een hoge beeldkwaliteit nog uiterst betaalbaar. Waarbij de kleinste details zichtbaar zijn en digitaal inzoomen geen enkel probleem is.

Dat is fijn! Want zeker wanneer je bewijsmateriaal nodig hebt, is het belangrijk dat je dit scherp vastlegt. Dit maakt het nog overtuigender.

Wil je ‘s nachts opnemen? Kies dan voor een een spy camera met infraroodverlichting (IR). Met IR is er voldoende te zien, ook als er weinig kunstlicht is, in het donker of bij schemering.

Voor de meeste toepassingen is HD ruim voldoende. Is het noodzakelijk om scherpere beelden te maken? Ga dan voor Full HD of Ultra HD spy camera’s.

Beeldkwaliteit

Resolutie

Pixels

Totaal

HD (High Definition)

720p

1.280 x 720

Naar schatting 1 miljoen pixels.

Full HD

1080p

1.920 x 1.080

Naar schatting 2 miljoen pixels.

Ultra HD

4K

3.840 x 2.160

Naar schatting 8 miljoen pixels.

Wat is het kwaliteitsverschil? Test het uit met een video op YouTube. Dit geeft een goed idee van de beeldkwaliteit die je mag verwachten bij jouw spy camera.

Kijkhoek van een spy camera

De kijkhoek van een spy camera bepaalt wat er exact in beeld is. Met twee ogen heeft een mens een kijkhoek van ongeveer 160 graden. Bij een grotere kijkhoek komt er meer in beeld. Sommige spy camera’s hebben een kijkhoek die lager ligt dan het menselijk blikveld. Denk er goed over na wat je exact in beeld wilt brengen en vanaf welke locatie je dit doet. Het zou zonde zijn als een verborgen camera bepaalde gebeurtenissen mist door de verkeerde kijkhoek.

Test een spy camera uitvoerig uit en bekijk de beelden die het apparaat maakt. Dit geeft nog meer zekerheid over wat je exact opneemt en of dit voldoende is.

Wil je meerdere locaties tegelijk bekijken? En meer zekerheid dat je een object, persoon of dier volledig in beeld brengt? Overweeg om tegelijkertijd meerdere verborgen camera’s te gebruiken.

Filmen door glas met verborgen camera

Door glas filmen levert niet altijd de beste beeldkwaliteit op. Gebruik liever een waterdichte camera en plaats een verborgen camera op een locatie waar het niet opvalt.

Is er geen andere optie? Realiseer je dat het met een conventionele spy camera’s niet altijd mogelijk is om door glas te filmen. De beeldkwaliteit ligt vaak beneden verwachting of is vaag.

Een aantal tips:

 • Maak de cameralens en het glas goed schoon.
 • Zet het licht uit in de ruimte waar jouw camera staat. Dit voorkomt de weerspiegeling van kunstlicht tegen glas.
 • IR verlichting richting zorgt ook voor reflectie. Zet IR verlichting uit als dit mogelijk is of gebruik een camera waar deze functie er niet is. Los dit op door buiten kunstlicht te plaatsen.
 • In het donker opnemen? Zet buiten IR verlichting neer wanneer je vanaf binnen filmt. Zo voorkom je dat het licht tegen het glas reflecteert en is het mogelijk om ook ‘s nachts voldoende te zien. Uiteraard moet een verborgen camera in dat geval wel over nachtvisie beschikken. Anders is er überhaupt niets te zien.
 • Plaats een camera zo dicht mogelijk tegen het glas aan. Dit beperkt de mate van reflectie.
 • Zorg voor een verdekte opstelling van jouw verborgen camera. Een spy camera moet zo klein mogelijk zijn en het liefst volledig onzichtbaar.

Er zijn verborgen camera’s waarmee het mogelijk is om door glas te filmen. Zo is het mogelijk om een verborgen camera achter de voorruit te filmen of vanaf de hoedenplank. Ook is vanachter een raam filmen is geen enkel probleem. De camera’s zijn hier speciaal voor ontworpen.

Sitcon.nl heeft een selectie aan verborgen camera’s die specifiek voor filmen door glas zijn.

Beelden opslaan met verborgen camera

Beelden opslaan met verborgen camera

Beveiligingsbeelden sla je op verschillende manieren op met een spy camera. Bij veel camera’s is het geheugen ingebouwd of is er een uitneembaar sd-geheugenkaartje. Het nadeel daarbij is dat de verborgen camera en het geheugenkaartje zijn mee te nemen. Waardoor er een risico is dat je beelden kwijtraakt.

Daarnaast is het geheugen vaak vrij beperkt, na enkele uren zit dit soms al vol. Soms staat opnameapparatuur los van de verborgen camera en loopt er een bekabelde of draadloze verbinding waarover de beelden zich verplaatsen. Bij dit soort opslag is er vaak meer data op te slaan, dan wanneer opnameapparatuur in een verborgen camera is ingebouwd.

Gelukkig zijn er steeds meer systemen met cloudopslag mogelijk. Daarmee slaat een spy camera de beelden automatisch via het internet op. Ook als iemand een verborgen camera meeneemt of uitschakelt blijven de beelden bewaard. Een systeem dat vanzelfsprekend veel betrouwbaarder is. Je hebt er slechts een abonnement bij Dropbox of een andere partij voor nodig.

Neemt een camera uitsluitend op bij beweging? Dan bespaart dit veel geheugen. Daarnaast is het bij veel systemen mogelijk om beelden automatisch over te schrijven als deze boven een bepaalde hoeveelheid komen. De meeste actuele beelden zijn immer het belangrijkst.

Dit is het dataverbruik om op te rekenen:

Resolutie

Dataverbruik en opslagcapaciteit

HD - 720p

Is relatief zuinig: 0,9 GB per uur. *

Full HD: 1080p / 2K

Gebruikelijk voor videobestanden: 1,5 GB / 3 GB per uur. *

Ultra HD - 4K

Verbruikt veel data en opslag: 7,2 GB per uur. *

* Dit is een richtlijn om rekening mee te houden. Ook het aantal spy camera’s en andere technische specificaties zoals comprimeren zijn van invloed.

Nog een andere vraag of suggestie om deze informatie te verbeteren? Stuur een bericht naar support@sitcon.nl of bel +31 306 303 631. Wij vinden het heerlijk om met je te sparren en laten graag zien welke mogelijkheden er zijn.

 • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
 • Ervaren verkopers en klantenservice
 • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2021 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.7 / 10 = 294 beoordelingen