• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007

Service van Sitcon - Gino

Beveiligingscamera termen:

Bij het beschrijven van onze beveiligingscamera´s ontkomen we er helaas niet aan om dit te doen met bepaalde technische termen. Veel betekenissen worden in de context al duidelijk, maar voor de gevallen waarbij dat toch niet zo is of om er nog wat meer van te weten hebben we onderstaand de meest gebruikte beveiligingscamera termen alfabetisch beschreven.

AGC:

AGC is een techniek die licht versterkt wanneer het donkerder wordt. Waar bij een normale camera de beeldkwaliteit ‘s avonds snel terugloopt, blijft bij een camera met AGC het beeld helder en de intense kleuren behouden.

Backlit beeldsensor:

Backlit sensoren zijn nieuwe beeldsensoren die dankzij hun slimme ontwerp twee keer zoveel licht opvangen als traditionele beeldsensoren. Ze leveren daardoor veel beter beeld in situaties met minder licht, zoals binnen of bij schemer. De backlit sensor wordt al langer gebruikt in high-end smartphones, maar vindt nu ook zijn weg naar de nieuwe generatie bewakingscamera’s.

Bewegingsdetectie:

Bewegingsdetectie is tegenwoordig meestal standaard ingesteld op alle IP camera´s en camerasystemen. Wel is er verschil in de techniek die wordt gebruikt om beweging te detecteren. De meeste gebruikte techniek is dat er een foto wordt gemaakt van het beeld en telkens wordt gekeken of het huidige beeld afwijkt van de foto. Wanneer dit zo is omdat er bijvoorbeeld een persoon door het beeld loopt zullen de beelden worden opgenomen. De gevoeligheid is hierbij vaak instelbaar zodat u bepaalt hoeveel het beeld van de foto mag afwijken voordat dit als beweging wordt gezien. Een andere techniek die voor bewegingsdetectie wordt gebruikt is met een PIR bewegingsmelder. Deze zit vaak onder de lens van de camera en detecteert warmte en of licht verschil. Wanneer er dus een persoon door het beeld loopt zal de sensor dit opmerken en de beelden worden opgenomen. PIR bewegingsdetectie wordt vaak toegepast op camera´s welke op batterij werken omdat wanneer er geen beweging is alleen de PIR sensor actief blijft en dit stroom bespaart. Een nadeel echter van het op dee manier gebruiken van de PIR bewegingsdetectie is dat het tot enkele seconden kan duren voordat de beelden worden opgenomen nadat de beweging is gedetecteerd, omdat de rest van het systeem nog moest opstarten.

BNC kabel:

De BNC is de standaard kabel die wordt gebruikt voor beveiligingscamera’s. Door middel van een BNC connector (geïntegreerd in de kabel) wordt de beveiligingscamera verbonden aan een DVR of monitor. Veelal heeft de BNC kabel teven een stroomdraad, zodat er voor de gehele doorgave van de signalen maar 1 kabel nodig is en er stroompunt bij de beveiligingscamera hoeft te zijn.

Bullet camera:

Met een bullet camera wordt een bepaalde model beveiligingscamera bedoeld. Ze hebben de vorm van een kogel, waardoor de Engelse naam Bullet hiervoor wordt gebruikt. Bullet beveiligingscamera staan duidelijk ergens op gericht en zijn zowel tegen de uur als het plafond te bevestigen. Vaak worden bullet camera's gebruikt wanneer er een lang stuk moet worden gefilmd.

(2/3)DNR / Ruisonderdrukking:

DNR staat voor Digital Noice Reduction welke er voor zorgt dat er de ruis die bij beperkt licht met het videosignaal wordt verzonden wordt gefilterd zodat er scherper beeld wordt weergegeven.

Dome camera:

Een dome camera heeft de vorm van een koepel, wat in het Engels "Dome" is en deze benaming overal wordt gebruikt. Er zijn dome's met een extra kunststof bescherming kap welke "Vandalproof" dome camera's worden genoemd. Dome camera modellen genieten bij veel mensen de voorkeur vanwege het compactere formaat ten opzichte van Bullet camera's.

DVR:

DVR staat voor digitale videorecorder welke te vergelijken is met een videorecorder zoals die gebruikt wordt voor de TV. De DVR is het centrale punt van een Coax beveiligingscamera set en heeft een interne harde schijf (HDD) of SD kaart slot voor de opname van de videobeelden. De DVR ondersteunt ook het afspelen van de beelden en beschikt meestal over een VGA, tulp of HDMI uitgang.

HDR:

High dynamic range. Dynamisch bereik zegt iets over het verschil tussen het lichtste en donkerste gedeelte in het beeld. Als u een kamer filmt zonder ramen, dan is de kamer gelijkmatig belicht en is het dynamisch bereik klein. Maar als er zich een raam in de kamer bevindt en buiten de zon fel schijnt, dan hebben we te maken met een groot dynamisch bereik: het verschil tussen licht en donker is enorm. Normaal resulteert dat in dat een van de twee uitersten niet goed wordt belicht. Oftewel de kamer is goed belicht en het raam is overbelicht (daar ziet u alleen wit), oftewel dat wat u door het raam ziet is goed belicht en de kamer is onderbelicht (daar is het veel te donker). Camera's met HDR filmen de ruimte in verschillende lichtomstandigheden tegelijk en voeren per gebied het beste beeld samen in de stream.

Infrarood (IR)

Infrarood of IR staat voor licht met een lage frequentie die niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Bij beveiligingscamera´s wordt infrarood gebruikt om te kunnen filmen in totale duisternis en slechte lichtomstandigheden.  Belangrijk om rekening houden bij het plaatsen van beveiligingscamera´d met IR is dat deze niet achter glas kunnen worden geplaatst.  Hoewel infrarood onzichtbaar is voor het menselijk oog reflecteert dit wel net als gewoon licht op glas in het donker. Het resultaat hiervan is dat in het donker enkel een witte waas wordt weergegeven.

IR Cut (filter):

Een IR cut filter wordt gebruikt bij bewakingscamera´s of het de camerz zowel voor de dag als de nacht te optimaliseren. Het filter wordt namelijk tijdens voldoende licht voor de lens geschoven waardoor eventueel storend infrarood licht wordt geblokkeerd. Wanneer er te weinig omgevingslicht is en er juist gebruik wordt gemaakt van infrarood licht wordt dit filter weer van de lens afgeschoven.

JPEG / MPEG / H.264 / H.265 Video compressie:

JPEG is een compressie methode ontwikkeld door de Joint Photographic Experts Group en is de meest gebruikte compressie methode in de CCTV techniek. De laatste jaren wordt in plaats van JPEG steeds vaker gekozen voor H.264 of H.265 compressie. H.265 compressie kan in dezelfde tot betere kwaliteit dan JPEG beelden opslaan, maar gebruikt hiervoor aanzienlijk minder schijfruimte. Met de komst van steeds beter worden beveiligingscamera die in steeds hogere kwaliteit beelden kunnen doorgeven is de schijfruimte die wordt gebruikt per minuut steeds belangrijker. Verder kan met H.265 compressie beter vanaf een andere locatie met een internetverbinding worden gekeken omdat de door te zenden bestanden kleiner zijn.

IP-camera:

Een IP camera is een Internet protocol camera. Dat houdt in dat voor de doorgave van de beelden het netwerk en internet wordt gebruikt in plaatst van een AV, Coax of BNC kabel zoals dat bij conventionele beveiligingscamera's het geval is. Er zijn UTP IP camera´s welke bekabeld worden aangesloten en Wi-Fi IP camera´s welke draadloos werken of ze hebben een combinatie hiervan.

Lichtgevoeligheid (Lux):

Maat waarin de lichtgevoeligheid en en hiermee mogelijkheid tot het opnemen van videobeelden in weinig licht  wordt aangegeven. Beveiligingscamera’s met een lichtgevoeligheid van 0.2 lux of minder wordt in de regel aangemerkt als lichtgevoelige beveiligingscamera’s en zijn dus beter geschikt voor het filmen in beperkte lichtomstandigheden.  Bij zeer weinig licht zullen de lichtgevoelige beveiligingscamera’s filmen in zwart wit. Beveiligingscamera’s met infrarood licht hebben vaak 0 lux wat nodig is om te kunnen filmen in het donker.

NVR:

NVR staat voor netwerk videorecorder welke wordt gebruikt voor UTP IP beveiligingscamera´s. In de NVR zit een harde schijf voor de opname van de beelden en veelal hebben nvr´s een hdmi uitgang om de nvr op een monitor aan te sluiten. Sommige NVR's hebben een ingebouwde POE switch waarbij zowel de stroom als beelden door dezelfde utp kabel lopen.

.MP megapixel:

Is een maat waarmee de resolutie van digitale beveiligingscamera´s wordt aangegeven. Hoe hoger het aantal megapixels hoe hoger de resolutie van de camera.

OSD menu:

OSD staat voor ‘on screen display’ en geeft de menu instellingen van de beveiligingscamera weer op het scherm. Hier staan vaak zaken als tegenlicht en kleur instellingen in.

Pinhole lens:

Is een bepaald soort type beveiligingscamera welke een zeer compacte puntvormige lens heeft. Meestal worden pinhole camera’s gebruikt voor verborgen camera toezicht vanwege het kleine formaat en ‘pinhole’  vorm.

Power over ethernet (POE):

POE wordt gebruikt voor IP camera´s om zowel de voeding als de beelden en eventueel geluid via de zelfde netwerk kabel te laten lopen. Er bestaan losse POE injectors die per camera kunnen worden aangesloten, maar steeds meer nvr´s hebben ook een ingebouwde POE switch waardoor dit vanuit 1 punt voor alle aangesloten camera´s kan worden geregeld.

Power line adapter:

Een power line adapter in de vorm zoals deze met camerasystemen worden gebruikt zijn speciale adapters die er voor zorgen dat de beeld en camera voeding via het aanwezige stroom netwerk lopen. Er wordt hiervoor een adapter bij de camera recorder geplaatst (master) en een adapter bij de camera (slave). Er loop dan een korte kabel vanaf de camera recorder tot de master adapter en een kabel vanaf de slave adapter naar de camera. Dit wordt vaak omschreven als draadloos omdat er geen nieuwe kabel hoeft te worden getrokken vanaf de recorder naar de camera hoewel feitelijk het eigenlijk ook bekabeld is omdat de stroomkabels in deze opstelling worden gebruikt.

Pre motion detection:

Sommige camera's hebben buiten gewone bewegingsdetectie pre motion detection waarbij enkele seconden opname voordat de beweging heeft plaatsgevonden aan de opname met de beweging wordt geplakt. Dit kan als voordeel hebben dat wanneer er bijvoorbeeld rennend een gebied wordt betreden de normale bewegingsdetectie net te laat start en niet de gehele beweging is opgenomen, terwijl dit wel zo is als er vooraf aan de beweging al enkele seconden is gefilmd en met de opname van de beweging wordt samengevoegd. Post motion detection werkt door de continue een aantal seconden te filmen en vervolgens weer te wissen tenzij er beweging is. Dan wordt de opname samengevoegd met de opname van de bewegingsdetectie.

Privacy mask:

Met privacy mask wordt een instelling bedoeld waarmee het mogelijk is bepaalde gebieden in het beeld van de camera uit te sluiten van opname.

Post motion detection:

Bij post motion detection kan er worden ingesteld hoe lang er nog moet worden gefilmd nadat de laatste beweging is waargenomen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer iemand in beeld loopt en vervolgens een (lange) tijd stil blijft staan. De bewegingsdetectie neemt dan geen beweging meer waar, maar door een post motion detection tijd in te stellen blijft er nog gedurende enkele seconden of minuten worden gefilmd.

PTZ:

PTZ staat voor Pan, Tilt, Zoom en maakt het mogelijk de camera naar verschillende hoeken te bewegen en in te zoomen. Het voordeel van een PTZ camera is dat er met 1 camera een goot gebied kan worden gemonitord. Een groot nadeel van PTZ camera´s is dat de camera natuurlijk maar 1 hoek per keer filmt en daardoor automatisch de andere niet. Wanneer er niet continue live gemonitord wordt is het voordeel van een PTZ camera zeer beperkt.

Push notificatie:

Met een push notificatie bij bewakingscamera´s wordt bedoeld dat de camera APP op uw smartphone een melding geeft bij beweging.

Router:

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld internet en een bedrijfsnetwerk, en pakketten data van het ene naar het andere netwerk verzendt. Bij een camerasysteem wordt het gebruik van een router vaak genoemd om de IP camera of beveiligingscamera op het internet aan te sluiten zodat de beelden vanaf een andere locatie of mobiele telefoon kunnen worden bekeken.

Starlight:

Bij veel nieuwere IP camera´s wordt gebruik gemaakt van starlight technologie. Dit houdt in de praktijk in dat de camera langer in kleur kan blijven filmen bij weinig licht waarbij andere camera´s die dit niet hebben al zouden overschakelen naar zwart wit beeld.

Vaste lens:

De meeste beveiligingscamera´s hebben een vaste lens. Dit betekend dat afhankelijk van de grote van de lens de kijkhoek in graden "vast" staat en niet kan worden aangepast et optische zoom zoals bij een varifocale lens. Zoe zijn de vaste lensen per aangegeven mm om te rekenen naar kijkhoek 2,8 mm lens (102 graden kijkhoek), 3,6 mm lens (72 graden kijkhoek), 6 mm lens (43 graden kijkhoek), 12 mm lens (22 graden kijkhoek), 16 mm lens (19 graden kijkhoek).

Varifocal lens (Zoom / Focus)

Hiermee wordt een beveiligingscamera lens bedoeld die in staat is de focal lenght te veranderen. Veel van de premium beveiligingscamera´s hebben 2 draaiknoppen waarmee en de zoom en de focus handmatig kan worden geregeld. In plaatst van een standaard aantal MM die de lens heeft is dit dus tussen een bepaalde afstand afhankelijk van de situatie in te stellen. Veelal hebben camera´s met een varifocale lens een instelbare kijkhoek tussen de 31 en 110 graden.

Wi-Fi camera:

Met Wi-Fi wordt in de context van het gebruik met camerasystemen bedoeld dat de camera en / of de recorder een ingebouwde Wi-Fi ontvanger heeft. Hierdoor kan deze onderdeel worden gemaakt van het aanwezige Wi-Fi netwerk. Het voordeel wat veel mensen ervaren an een Wi-Fi camera is dat er buiten de stroom aansluiting (m.u.v. batterij camera´s) geen verdere kabels hoeven te worden aangelegd.

Wi-Fi cliënt adapter:

Met een Wi-Fi cliënt adapter kan elke UTP camera worden gebruikt als Wi-Fi camera. De Wi-Fi cliënt adapter maakt namelijk verbinding met het aanwezige Wi-Fi netwerk en wordt met een utp kabel aan de camera aangesloten. Via deze utp kabel krijgt de camera voeding en geeft hij de beelden door aan de recorder. Er hoeft dus met het gebruik van een Wi-Fi cliënt adapter geen kabel meer getrokken te worden vanaf de recorder naar de camera. Voorwaarde is wel dat er stabiel Wi-Fi aanwezig is.

WDR:

Een WDR beveiligingscamera (Wide Dynamic Range) is speciaal geschikt voor het doorgeven van heldere beelden van objecten die omringd zijn met sterk licht, terwijl de achtergrond zichtbaar wordt gehouden.

Nog vragen?

Wij begrijpen dat ondanks bovenstaande uitleg bepaalde termen nog niet duidelijk zijn of u in het algemeen nog meer advies wenst voor u overgaat tot aankoop van een beveiligingscamera systeem. Neem hiervoor gerust per telefoon contact op met één van onze expert of kom langs in onze winkels voor een demonstratie.

Bekijk nu alle Beveiligingscamera's

  • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
  • Ervaren verkopers en klantenservice
  • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2021 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.7 / 10 = 293 beoordelingen