• Winkels in  Amsterdam, Utrecht en Maaseik
 • Ervaren verkopers en klantenservice
 • Specialist sinds 2007

Beveiligingscamera kopen in 2021? Regel het!

Gevoelens van angst zijn heel normaal. Zeker als het om belangrijke bezittingen, de persoonlijke omgeving of huisdieren gaat. Wil je dit beter in de gaten houden? Met één of meerdere bewakingscamera’s doe je dit via een app. Zo neem je met een gerust hart afstand. En houd je een oogje in het zeil vanuit het zonnige Spanje of thuis van onder de dekens. Ideaal! Als je iets vreemds hoort wat op een inbraak lijkt of gewoon om eventjes te checken of het thuis goed gaat. Is er beweging? Dan krijg je daar automatisch een melding van.

Waar let je bij het kopen van beveiligingscamera’s op? Daar gaat dit stappenplan over. Ook als je niets van vage specificaties of vaktermen begrijpt. Met dit stappenplan bestel je binnen een kwartier het juiste systeem. Beveiligingscamera’s waarmee je via de telefoon live-beelden bekijkt of automatisch opneemt bij beweging. Met nachtzicht of zonder. Al dit soort opties bespreken wij. Op basis van 13 jaar ervaring met bewakingscamera’s.

Neem alleen op om persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Wil je opnemen met een verborgen camera? Ga dan naar deze pagina over spy camera’s.

Beveiligingscamera met internetverbinding

Anno 2021 zijn de meeste beveiligingscamera’s verbonden met het internet. Dit noem je een IP-camera. Iedere camera heeft een eigen IP-adres. Hierdoor is het mogelijk om overal ter wereld in te loggen en een kijkje te nemen. Ook zijn er wat het betreft het opslaan van videobestanden vaak verschillende opties. Het schept een stukje flexibiliteit voor de gebruiker!

Varianten zijn:

 • WiFi-camera. Daarmee verbind je draadloos en niet met een fysieke camera. Ideaal voor op zolder of in een schuur. Scheelt veel kabels en ander gedoe.
 • Cloud camera. Met deze IP-camera gebruik je cloudopslag zoals Dropbox. Hierdoor hoef je niet zelf voor opslag te zorgen. Breekt er brand uit? Dan staan de beelden gewoon opgeslagen op het internet.

Met een IP-camera is het mogelijk om het huis overal ter wereld in de gaten te houden. Bij het kopen van een beveiligingscamera is het belangrijk om goed te bedenken of je deze camera nodig hebt. De camera moet 100% beveiligd zijn, anders kan er iemand anders met je meekijken. Sommige camera’s staan onbewust open voor de buitenwereld.

Bij een IP-camera hoort vaak een app. Besteed aandacht aan jouw privacy en houd in de gaten welke informatie deze app precies gebruikt.

Naast live meekijken, is het met een beveiligingscamera mogelijk om beelden op te slaan. Dit gebeurt met cloudopslag, via een sd-kaartje of harde schijf. Afhankelijk van het exacte systeem waar je voor kiest.

Stap 1: welke beveiligingscamera’s heb je nodig?

Een vraag die wij vaak krijgen: hoeveel beveiligingscamera’s heb ik nodig? Een vraag die lastig is te beantwoorden. Aangezien ook het type bewakingscamera een rol speelt. Stel je bij het samenstellen van een systeem daarom de volgende vragen:

 • Wat heb je voor netwerk?

Werk je met fysieke internetkabels of losse WiFi-punten? Is er sprake van een sterke internetverbinding of zijn er zwakke punten waar er geen of nauwelijks internet is? Tijdens het keuzeproces is het goed om hier alvast rekening mee te houden. Ben je bereid om het netwerk te verbeteren? Door kabels te verleggen of extra WiFi-punten aan te leggen? Dan is het raadzaam om hier ook goed over na te denken. Zo is het mogelijk om een PowerLine Adapter te werken. Waarbij je met de Power over Ethernet (POE) techniek werkt. En er een internetverbinding via het elektriciteitsnetwerk mogelijk is. Zo weet je zeker dat alle beveiligingscamera’s straks werken. En geniet je direct van haarscherpe beelden!

 • Wil je het systeem later uitbreiden?

Kijk na hoeveel kanalen een recorder heeft. Per kanaal is er één beveiligingscamera aan te sluiten. Zowel bij analoge als digitale systemen is er een maximaal aantal camera’s om aan te sluiten. Lukt het niet om een bestaand systeem uit te breiden? Dan heb je een extra systeem met nieuwe kanalen nodig. Ook is het mogelijk om een beveiligingscamera zonder recorder te kiezen. Dit heet een standalone bewakingscamera.

 • Wat wil je binnen in beeld brengen?

Binnen breng je dierbare bezittingen in beeld. Heb je een huisdier of kinderen? Ook deze breng je in beeld met een bewakingscamera voor binnen.

 • Wat wil je buiten in beeld brengen?

In de buitenomgeving is het fijn om zowel voor als achter een beveiligingscamera te hebben. Mis je aan de zijkant beeld? Overweeg dan om ook daar extra camera’s op te hangen.

 • Wil je ‘s nachts beelden opnemen?

Om ‘s nachts beelden op te nemen is het belangrijk om voor een beveiligingscamera met infraroodverlichting te kiezen. Dit zijn beelden in het zwart-wit. Door het hoge contrast zijn gezichten vaak goed te herkennen. Wil je met alle beveiligingscamera's ‘s nachts opnemen? Of slechts een deel? Maak deze keuze bij het samenstellen van een systeem.

 • Wil je bij de voordeur opnames maken?

Ook bij de voordeur is het fijn om een camera op te hangen. Een deurcamera of deurspion. Dit schept een veilig gevoel en is ideaal wanneer er iemand aan de voordeur staat bij afwezigheid. Met een deurcamera zie je wie er staat en is het mogelijk om iemand op afstand te woord te staan. Alsof je een kort videogesprek met iemand hebt. Zoals ook met Skype, Zoom en Facetime mogelijk is.

Stap 2: welke specificaties zijn belangrijk?

Het klinkt belangrijk als we het hebben over: beeldresolutie, kijkhoek of opslagcapaciteit. Toch is het goed om dit in de juiste context te zien. Want heb je haarscherpe 4K-beelden nodig om te zien of er iemand in de winkel is? Is een opslagcapaciteit van 2 terabyte zinvol als je de camerabeelden op Dropbox opslaat en is een ruime kijkhoek belangrijk bij het in de gaten houden van een klein voertuig?

Wat betreft de beeldkwaliteit van een camera let je op:

Resolutie

Kies voor een bewakingscamera met de juiste resolutie. Afhankelijk van de manier waarop je een camera gebruikt, past daar een bepaalde kwaliteit bij.

Meestal nemen camera’s op in HD. Dit is voldoende om iemand te herkennen op camerabeelden. Wanneer je digitaal inzoomt, zijn de mogelijkheden iets beperkter. Hierbij loop je al snel tegen grenzen aan en wordt het beeld pixelachtig. Het grote voordeel van HD is de lagere opslagcapaciteit die deze kwaliteit vergt. Daarnaast is het gemakkelijker om de beelden via het internet te streamen en is de kans op storingen kleiner bij een zwakke internetverbinding. Het formaat van HD-camera’s is vaak een stuk kleiner. Zelfs voor verborgen camera’s is het mogelijk om met deze beeldresolutie te werken.

Wil je er zeker van zijn dat kentekens of gezichten op afstand lezer blijven? Ga voor een hogere beeldkwaliteit. Steeds vaker zie je Full HD of Ultra HD. Houd er rekening mee dat dit extra opslagcapaciteit vergt. En er een stevige internetverbinding benodigd is om deze beelden te stream. Met Full HD of Ultra HD is het mogelijk om ook op afstand zicht te houden. Dit helpt om kentekens te lezen, digitaal in te zoomen en iemands gezicht op afstand te herkennen.

Voor de meeste toepassingen is HD ruim voldoende. Vind je het fijn om naar scherpere beelden te kijken of heb je dit gewoonweg nodig om de veiligheid te garanderen? Ga dan voor Full HD of Ultra HD bewakingscamera’s.

In sommige gevallen is de resolutie op een andere manier gespecificeerd:

Beeldkwaliteit

Resolutie

Pixels

Totaal

HD (High Definition)

720p

1.280 x 720

Naar schatting 1 miljoen pixels.

Full HD

1080p

1.920 x 1.080

Naar schatting 2 miljoen pixels.

Ultra HD

4K

3.840 x 2.160

Naar schatting 8 miljoen pixels.

Wat levert dit concreet op aan kwaliteitsverschil? Test het eens uit en bekijk een video op YouTube. Hier zie je concreet welke verschillen er zijn als het om de beeldkwaliteit gaat.

Kijkhoek

De kijk- of beeldhoek gaat erover hoeveel je vanuit een lens ziet. Het menselijke gezichtsveld is ongeveer 160 graden. Dit bereik je met twee ogen. Bij beveiligingscamera’s is dit afhankelijk van de cameralens. Het reikt tussen de 60 en 190 graden. Wil je alles rondom een beveiligingscamera zien? Ga voor een 360 graden bewakingscamera. Soms breng je hierdoor meer in beeld met één camera, waar er normaal vier nodig zouden zijn. Zeker in een relatief lege ruimte of buiten is dit een uitstekende optie. Daar staan er geen obstakels in de weg om de volledige kijkhoek te benutten.

Nachtvisie

Het is een mythe dat inbrekers voornamelijk ‘s nachts actief zijn. Sterker nog: de meeste inbraken vinden plaats bij daglicht. Toch is het prettig als er ook ‘s nachts voldoende zicht is of in ruimtes waar er geen verlichting en daglicht aanwezig is. Zoals een kelder of garage. 

Hier maak je opnames door nachtvisie te gebruiken. Infrarood heet dit, een techniek waarmee je in de nacht beelden vastlegt. Infraroodverlichting is zichtbaar met een infraroodcamera en met het menselijke blote oog onzichtbaar. Infrarood is vaak afgekort als IR. Let er op tot hoeveel meter het nachtzicht reikt en meet hoeveel je nodig hebt. Per beveiligingscamera verschilt dit.

Opslagcapaciteit en dataverbruik

Een video vergt veel opslagcapaciteit en dataverbruik. Zeker als het om HD, Full HD of Ultra HD gaat. Dit hoeft gelukkig geen beperkingen op te leveren. Het opslaan en verzenden van informatie is sneller en voordeliger dan het ooit geweest is. Bereken zelf welke internetverbinding en opslag je nodig hebt. Zo weet je exact welke kosten gepaard gaan met de opslagcapaciteit of het dataverbruik.

IP-camera’s draaien in principe via het lokale netwerk en verbruiken daardoor alleen data of opslagcapaciteit bij het maken van opnames of door op afstand beelden te bekijken.

Resolutie

Dataverbruik en opslagcapaciteit

HD - 720p

Is relatief zuinig: 0,9 GB per uur. *

Full HD: 1080p / 2K

Gebruikelijk voor videobestanden: 1,5 GB / 3 GB per uur. *

Ultra HD - 4K

Verbruikt veel data en opslag: 7,2 GB per uur. *

* Dit is een richtlijn om rekening mee te houden. Ook het aantal bewakingscamera’s en technische specificaties zoals comprimeren zijn van invloed.

Voor Full HD in 1080p is ongeveer 500 GB per bewakingscamera voldoende om bij beweging op te nemen. Om opgenomen beelden terug te zien is het belangrijk om beeldmateriaal op tijd veilig te stellen. Bij de meeste systemen schrijft het systeem zich namelijk vanzelf over als alle opslagcapaciteit benut is. Wil je live zien wat er gebeurt? Dan is er alleen dataverbruik op het moment dat je streamt. Doe je dit via een WiFi-verbinding of 4G-verbinding? Let er op dat het dataverbruik binnen de limieten van jouw provider blijft.

Stap 3: hoe installeer je beveiligingscamera’s?

Het volgende is belangrijk:

 • De locatie van een camera met internetverbinding. Plaats een draadloze camera waar de verbinding sterk genoeg of waar er een fysieke internetkabel is om het systeem op aan te sluiten. Is er een stroomkabel aanwezig of heb je een camera met accu? Ook hier denk je vooraf al aan. Schakel eventueel een installateur in om de bekabeling op een professionele manier weg te werken.
 • Stel de bewegingsdetectie van bewakingscamera’s op de juiste manier in. Test even wat het best voor je werkt. Eigenlijk wil je alleen beelden opnemen als er een mens of dier actief is. Soms staat het systeem te losjes ingesteld en slaat het systeem al beelden op wanneer een boom of struikt beweegt. Heb je beveiligingscamera’s voor binnen? Dan hoef je meestal niets aan te passen. Is er ‘s nachts voldoende zicht? Test dit uit wanneer je ‘s nachts opneemt.
 • Beschik je over voldoende beveiligingscamera’s of is er uitbreiding noodzakelijk? Denk er goed over na wat er in beeld is. Het zou zonde zijn als je een inbraak of andere criminele activiteit mist.

Nog een andere vraag of suggestie om dit stappenplan beter te maken? Stuur een bericht naar support@sitcon.nl of bel +31 306 303 631. Wij vinden het heerlijk om met je te sparren en laten graag zien welke mogelijkheden er zijn.

 • Winkels in Amsterdam, Utrecht en Maaseik
 • Ervaren verkopers en klantenservice
 • Specialist sinds 2007
Google

© 2007 - 2021 - Sitcon

Beoordeling door klanten: 8.7 / 10 = 294 beoordelingen